Spännande fakta om rawfood

Kategorier:

I nyhetstidningar, matmagasin och på träningsbloggar kan man läsa allt mer om rawfood. Enkelt förklarat kan man säga att rawfood är precis vad det låter som, mat som är rå. Då talar vi inte främst om rå kyckling eller rå köttfärs, utan grönsaker, frukter och liknande i alla dess former. Fördelarna är helt klart många, men ännu är det inte hela svenska befolkningen som är med på noterna. Här får du läsa mer om kosthållningen, hur man ska använda sig av den och vilka fördelar som finns. Kanske kan vår lista omvända dig eller bara ge dig mer information på vägen mot en mer hälsosam livsstil!

Var försiktig med värmen

Rawfood behöver inte specifikt betyda att du måste sitta och knapra på kylskåpskalla morötter dagarna i ända, utan du får faktiskt värma och hetta upp din rawfood-kost. Enligt den diet som finns är det dock viktigt att du inte kokar eller hettar upp råvarorna till en högre temperatur än 42 grader. Orsaken till detta är helt enkelt för att försöka bevara all den näring och de vitaminer som kosten har. Om du värmer upp maten för mycket riskerar du att förlora många näringsämnen.

Vad består rawfood av?

Som tidigare nämnts är det inte att rekommendera att du stoppar i dig rå kyckling, utan här är det andra typer av råvaror och livsmedel som gäller. När man talar om kosten inom rawfood brukar man vanligtvis mena nötter och fröer, rotsaker och grönsaker, frukter, alger, bär och bönor, samt linser och vissa typer av sädesslag. Inom rawfood är det även mycket tal om superfood, vilket är livsmedel eller råvaror som är lite extra bra för kroppen. Exempel på sådana är tomater, blåbär och broccoli.

Kosttillskott är vanligt förekommande

Att äta enligt den populära och omtalade rawfood-dieten kommer med många fördelar, men det finns också vissa delar som kan anses som nackdelar. När du äter enligt dieten kommer du att utesluta många animaliska produkter. De allra flesta, i ärlighetens namn. Precis som veganer eller vegetarianer kan behöver ett extra tillskott, så kan även du som äter rawfood behöva detsamma. Vitamin D är ett viktigt tillskott som alla egentligen bör ta, men även omega 3 samt B12 är viktiga tillskott att ha koll på.

Så kommer du igång

Att byta ut hela sin kost och kosthållning från en dag till en annan kan kännas som ett alldeles för stort steg för många människor. Det är betydligt lättare att starta igång mjukt och detta minskar också risken för att du avbryter dieten. Försök att låta processen ta tid och öka inslaget av grönsaker och frukt för var dag som går. Kanske kan du börja med att äta precis som vanligt, men minska på kött och potatis och istället fylla tallriken med mer grönsaker.

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *