Friska tänder med rawfood

Många som går över till att äta rawfood gör det för hälsans skull, men inte lika många tänker aktivt på sin tandhälsa och hur den påverkas av kosten. Att helt eller mestadels äta rawfood skiljer sig en hel del från en konventionell kosthållning, och den information som går att finna om tandhygien och mat är inte alltid applicerbar. Här får du därför råd om hur du bäst håller dina tänder friska då du äter rawfood.

Ligg steget före

Att äta rawfood innebär att avstå från flera sorters livsmedel som kan leda till tandproblem, främst vitt socker, mjöl och alkohol som rödvin. Det är dock ytterst viktigt att fortsätta hålla koll så att allt är som det ska. Med regelbundna förebyggande behandlingar hos Södertandläkarna ligger du steget före och kan avhjälpa små problem innan de blir stora, och dyra. I bästa fall får du klarlagt att din kosthållning har positiva effekter på munhälsan. Uppstår det ändå något som kräver ett ingrepp så hjälper Södertandläkarna dig såklart med det också.

Tips för en tandvänlig rawfood-diet

Rawfood är naturlig och nyttig mat, vilket gör det lätt att glömma att även sådana livsmedel kan tära på tänderna. Juicer, frukter och smoothies är fantastiska för kroppen, men även fruktsocker fräter på emaljen, liksom syran som finns i många sorters frukt. Sluta absolut inte upp med dem, men ät en balans av frukt, grönsaker, nötter och frön. Ät torkad frukt, som innehåller förhållandevis mycket socker, med måtta. Drick gärna vatten efter måltiderna, och vänta minst en timme med att borsta tänderna om du just ätit något sött eller syrligt.

Ät mycket hela frukter, grönsaker och andra livsmedel som ger tänder och käkar något att jobba med. Morötter, gurka och äpplen är bra alternativ.

Kalcium är ett näringsämne som stärker tänderna. Äter du rawfood hittar du kalcium i nötter, oskalade sesamfrön och gröna bladgrönsaker, så få in dessa livsmedel i kosten så ofta som möjligt.

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *