Så får ett lantligt rawfood-kök

Rawfood är sedan länge känt inom Sverige under benämningen råkost. Kosthållningen innebär att maten äts rå eller uppvärmd till högst 42 grader. Rawfood baseras på grönsaker, frukter, nötter, alger, oljor och frön. Även örter, bär och groddar brukar inkluderas.

För att kunna njuta av och laga din rawfood på bästa sätt behöver du ett väl utrustat kök. Mysfaktorn blir som högst när du också har en vedspis i köket, med ett vedstativ och vedsäckar från Kellfri. Med ett pålitligt vedstativ är det lätt att fylla på vedsäcken så att du alltid kan ha en varm och välkomnande brasa i köket medan du avnjuter din goda och hälsosamma rawfood.

Fakta om rawfood

När du väljer rawfood äter du en kost som innehåller mer mineraler, vitaminer och enzymer. Den levande födan kan framställas genom att du använder torkad frukt, blötlagda nötter och fröer, vilket väcker maten till liv. Den blir då mer lättarbetad och lättsmält. Det går också bra att syra, grodda och torka maten. Med ekologiska ingredienser blir kosten ännu mer nyttig.

Att använda olika ”superfoods”, det vill säga extra hälsosamma livsmedel, är populärt inom rawfood. Hit hör exempelvis chiafrön, blåbär, korn- och vetegräs och kokosvatten. Rawfood är i grunden vegansk, därför undviker de flesta animalier som kött, mjölk och ägg. Honung används dock ibland, alternativt dadlar eller agavesirap för den som vill äta vegansk rawfood.

Inred ett lantligt kök

Den lantliga stilen passar bra ihop med rawfood. Utgå från naturen både när du äter och när du inreder, med hälsosamma livsmedel och material. Lantlig inredning brukar också kallas för ”shabby chic” och utgår från en vit basfärg. Luckorna kan vara crèmefärgade eller vita, med mycket snickarglädje. Panel eller speglar passar väl med de lantliga köksluckorna.

Undvik blanka ytor för att få den rätta känslan. En bänkskiva som är utförd i massivt trä och en diskho i porslin passar perfekt. Plankgolvet kan gärna vara vitmålat eller lutat, och möblerna lite slitna. Du kan själv skapa en ”använd” känsla genom att först måla möbeln med en mörkare grundfärg. Därefter kan du lägga till ett par lager med matt vit färg och sedan sandpappra hörnen och slitytorna. För en verkligt lantlig stil kan du installera en vedspis som ger en gemytlig atmosfär medan du äter din rawfood.

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *